Sosyal Medya

Kürsü

Evet – Hayır stratejilerine bakış - Ahmet TAŞGETİREN

El Cezire Türk'ten İrfan Bozan, Yeni Şafak'ın iletişimci yazarı Ali Saydam ve Boğaziçi Üniversitesi'nden, oy verme davranışı üzerine çalışmalar yürüten Profesör Ali Çarkoğlu ile “Evet – Hayır” kampanyalarını konuşmuş.Saydam'a “Evet nasıl kazanır?”ı, Çarkoğlu'na da “Hayır nasıl kazanır?”ı sormuş.



DeÄŸerlendirmeleri ilgi çekici buldum. Bence hem “Evet” cenahı, hem “Hayır” cenahı okumalılar, özellikle kampanyaların problemli yanlarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmeleri ciddiye almalılar.
 
Her iki deÄŸerlendirmede, “ikna edilmesi gereken” bir toplumsal alan bulunduÄŸu belirtiliyor.
 
Ali Saydamiçin bu, “Ak Parti'nin müttefikleri” alanı. Åžu deÄŸerlendirme ona ait:
 
“AK Parti’nin kemik oyu ne kadardır diye bana sorulursa derim ki yüzde 18-22 arasında bir yerdedir. Fakat parti yüzde 49-52 alıyor. Bunu ittifaklarla alıyor. Türkiye’nin gelecek tasarımı ile ilgili AK Parti ile ittifak eden Türkiye’nin istikrarını isteyen hatta milli bağımsızlık noktasında AK Parti ile aynı düşünen müttefikler var. Bu oranlar bunların ikna edilmesi ile oluyor.”
 
Saydam bu değerlendirmenin ardından, kampanya ile ilgili bir kanaat belirtiyor. Şöyle diyor:
 
“Bu ittifakları hamasi propaganda araçlarıyla tutmak mümkün mü? Bence hayır.”
 
Prof. ÇarkoÄŸlu'nun da benzeri bir deÄŸerlendirmesi var. O mesela, kamuyu araÅŸtırmalarında seçmenin 5'te biri oranında bir “kararsızlar topluluÄŸu” bulunduÄŸunun görüldüğünü, “bunların ağırlıklı kısmının bu ortamda kanaatini açıklamaktan kaçınan çevreler olacağını” öne sürdükten sonra CHP'nin önüne ikna edilmesi gereken alanı koyuyor. Şöyle diyor:
 
“Son genel seçim sonuçlarına bakıldığında “Evet”çi partiler olan AKP ve MHP oranları, “Evet” için fazlasıyla yetiyor. “Hayır”ın baÅŸarılı olabilmesi, kendi partilerinin seçmenlerini ikna etmeleriyle deÄŸil, “evet” partilerinin içinden insanları kendi tercihlerine çekmeleriyle mümkün.”
 
ÇarkoÄŸlu'nun “Hayır” kampanyasında başı çeken CHP’nin, “Rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi” argümanı “Hayır” oylarını artırabilir mi?” sorusu üzerine ilk cevabı ÅŸu oluyor:
 
“Sokaktaki adama “rejim deyince ne anlıyorsunuz?” diye sorsanız kaçı cevap verecek?”
 
Ardından da şunları söylüyor:
 
“Rejim elden gidiyor” söyleminin, CHP’nin kendi tabanında karşılığı var, onlar zaten “hayır” diyecek. “Rejim elden gidiyor” söylemini CHP başörtüsü tartışmalarında kullanıyordu.O argümandan geri dönmüş CHP’nin ÅŸimdi bununla rejimin gittiÄŸine halkı ikna etmesi çok zor.”
 
Ben başından beriCHP'nin rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi iddiasını da, Ak Parti'nin ona yönelik savunmasını da, yüzer – gezer seçmen iradesini etkileme açısından faydasız buldum. ÇarkoÄŸlu onu te'yid ediyor.
 
Ali Saydam'ın “Evet” kampanyası konusunda Ak Parti'ye yönelik eleÅŸtirisi önemli.
 
Öncelikle “Ak Parti'de rehavet var” diyor Saydam ve “Kampanyayı CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan götürüyor” diyor. “Nedir rehavetten kastettiÄŸiniz” diye sorulunca da Ak Parti'de “Sayın CumhurbaÅŸkanı çıkar sahalara bir konuÅŸur TV’lerde yayımlanır zaten biz yüzde 52’yi almışız bir yüzde 52 daha alırız” psikolojisinin bulunduÄŸunu ifade ediyor.
 
Peki bunun sakıncası ne?
 
Ali Saydambunun “öbür tarafın getirdiÄŸi anti - propagandayı etkili kılacağı”nı söylüyor.
 
Anti propaganda?
 
“CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan sahalara inecek il il mitingler yapacak. Bu aslında meselenin bir noktada ErdoÄŸan üzerinden tartışılmasına da mahkûm olmak deÄŸil mi?”
 
“En büyük tehlike o. Åžu anda bütün gözler CumhurbaÅŸkanı’nda. Bir adamın sırtına bu kadar yük nasıl yüklenir”diyor Saydam.
 
Saydam'ın “ErdoÄŸan üzerinden tartışılma” tespiti, aslında kritik bir konu. ErdoÄŸan hem sürükleyici bir isim, hem de “Tek adam olmak istiyor” eleÅŸtirisinin hedefi. Belki Ak Parti kurmayları ve Sayın CumhurbaÅŸkanı da algıdaki dengeyi bulma arayışı içindedirler.
 
Son alarak Saydam'ın muhalefete ilişkin çok çarpıcı değerlendirmelerine yer vereyim. Şöyle diyor:
 
“Muhalefete bakmıyorum muhalefet zaten çok feci. Muhalefetin öne çıkan isimleri siyasi iletiÅŸimde neyin olmayacağına örnek olan isimler.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.